Ja està en marxa la vuitena edició del Pràcticum Odisseu, un programa que incentiva l’estada de joves universitaris en pràctiques remunerades a empreses situades en municipis rurals. La setmana passada va finalitzar el període perquè empreses i entitats presentin les seves ofertes i n’hi ha un total de 190. Aquesta és l’edició on hi ha un major nombre d’ofertes, ja en la darrera anualitat n’hi va haver 179.

L’estudiantat ha de realitzar un mínim de 300 hores entre mitjans de juny i mitjans de setembre. Com a principal novetat varia la remuneració de l’estudiant, que en aquesta edició rebrà 7€ per cada hora treballada amb un total de 2.100 € com a contraprestació total. Les persones interessades poden enviar la seva candidatura fins el 26 d’abril i poden optar a un màxim de 3 ofertes. Per fer-ho cal enviar el formulari de les ofertes a les quals es vol presentar, l’expedient acadèmic actualitzat, la llista de priorització de les ofertes (en cas que l’estudiant es presenti a més d’una oferta) i per últim, el currículum. El tràmit és senzill: ha de registrar-se a la pàgina web i adjuntar tota aquesta documentació a través d’aquest enllaç.

Totes les comarques rurals Leader tenen ofertes de pràctiques i el ventall és ampli per àmbit professional: 52 d’administració, economia i dret;  51 de turisme patrimoni i cultura; 23 de màrqueting, comunicació i disseny; 22 d’enginyers i informàtica; 15 d’educació, serveis socials, salut i lleure; 10 d’arquitectura i urbanisme; 8 de ciències ambientals i geografia; 6 d’agronomia, veterinària i ciències de l’alimentació i 3 d’humanitats i arxivística. Fins a 98 ofertes ofereixen la possibilitat d’incorporació laboral un cop finalitzi l’estada de pràctiques.

El Pràcticum Odisseu vol fomentar l’arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis de les àrees rurals. Odisseu incentiva els vincles del teixit empresarial del territori amb l’estudiantat universitari i així s’afavoreix la competitivitat empresarial i els contactes professionals relacionats amb aquests estudis. Al llarg de les 7 edicions 335 joves s’han pogut beneficiar d’aquests ajuts en un total de 318 empreses. La inserció laboral posterior a l’estada de pràctiques se situa en un 18% de mitjana de totes les edicions. Així, 61 joves amb perfil qualificat es van incorporar a les plantilles de les empreses.

El grup coordinador d’aquesta iniciativa és el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que compta el suport de tots els grups Leader catalans, amb el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural) i el suport organitzatiu i econòmic de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials, la Direcció General d’Universitats del Departament de Recerca i Universitats, de la Generalitat de Catalunya i l’AGAUR, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca. A més, hi col·laboren l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, la xarxa de professionals de Joventut i les universitats del sistema universitari de Catalunya.

Per més informació:

Podeu consultar el llistat complet de les ofertes de pràctiques d’Odisseu i accedir a tota la informació a www.odisseujove.cat/practicum-23 o escriure a practicum@odisseujove.cat o bé contactar amb l’Oficina Jove o el grup Leader de la vostra comarca.