Ja està en marxa l’edició del Pràcticum Odisseu 2021 que ha sigut la més participativa de totes les sis edicions d’aquestes pràctiques. Enguany comptem amb 174 ofertes presentades per empreses i entitats de tot el territori rural Leader de Catalunya on només 9 han quedat desertes. De les 174 ofertes disponibles, més de la meitat (90 per ser exactes) ofereixen possibilitat d’incorporació laboral un cop finalitzin les pràctiques. A totes aquestes ofertes hi opten 403 estudiants aptes que han presentat un total de 1.000 candidatures vàlides.

Any rere any es van superant les xifres de participació, la darrera edició que va ser la més nombrosa fins al moment, s’hi van presentar 346 estudiants que van presentar un total de 781 candidatures. Per tant, aquest any s’han presentat 200 candidatures més que en la darrera edició del Pràcticum i 50 estudiants més en xifra total d’estudiants participants. Cada estudiant podia inscriure’s fins a un màxim de 5 candidatures.

Aquestes pràctiques pretenen incentivar l’estada de joves universitaris a empreses i entitats situades en poblacions rurals de Leader de Catalunya per potenciar el retorn de talent jove en aquests municipis. En aquesta edició s’oferiran 82 ajuts de 900 € per les empreses i institucions del territori amb la voluntat de cofinançar el 50% de les pràctiques. Els i les estudiants han de realitzar mínim 300 hores, entre mitjans de juny i mitjans de setembre de 2021. L’estudiant rebrà una remuneració de 6 € mínim per hora treballada sumant un total de 1.800 € com a contraprestació total.

Les entitats promotores del projecte de cooperació Leader Odisseu són la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a partir d’una iniciativa conjunta de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, els 11 grups d’acció local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de Joventut. El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya el coordina.