El proper dia 8 i 15 d’octubre tindran lloc les primeres jornades telemàtiques de Viure a Rural on es parlarà sobre com podem fer polítiques efectives de repoblament des del món rural. Aquestes jornades estan adreçades a càrrecs electes d’administracions locals, tècnics d’administració pública, tècnics grups d’acció local Leader, associacions municipalistes, universitats, consultories associacions, col·lectius o xarxes que treballin al món rural. Entre tots els implicats es buscarà detallar en què consisteixen les polítiques de repoblament i quines són les eines necessàries per poder-les aplicar als territoris rurals de Catalunya.

El dia 8 d’octubre comptarem amb la presència de Jean-Yves Pineau, membre de Les Lócalos i ex-director del col·lectiu Ville-campagne i Sylvain Lhuillier, tècnic de projectes PETR Sud Cevennes. Amb ells abordarem els interessos, la problemàtica i els principals desafiaments de les polítiques d’acollida i repassarem exemples territorials per valorar quines eines, accions i procediments s’han de tenir en compte per implantar aquestes polítiques. Es començarà a preparar propostes per a l’elaboració d’un decàleg del repoblament a Catalunya.

El dia 15 es presentaran els grups Leader com antenes d’acollida al món rural i parlarem sobre l’agenda rural catalana. Per altra banda hi haurà una taula d’experiències per conèixer iniciatives innovadores en l’àmbit del repoblament i la dinamització local:  Pueblos Vivos de Aragón, Rural Citizien 2030, Arrelament al territori (ACM), Ajuntaments de Prat de Compte, Penelles, Sant Joan de les Abadesses i Lles de Cerdanya. En aquesta taula també comptarem amb l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran on es parlarà sobre l’accés a l’habitatge. Per concloure les jornades tancarem el decàleg per al repoblament a Catalunya i presentació del projecte Viurearural.

Aquestes jornades estan organitzades pel Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya amb el suport dels Grups Leader de Catalunya, el Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i l’ Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya en col·laboració amb l’ Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, la Diputació de Lleida i el CEDER Somontano.

A dia d’avui s’han hagut de tancar les inscripcions a les jornades atès que s’han arribat als 100 inscrits  però des del Consorci Alt Urgell-Cerdanya es mirarà de gravar les sessions per poder fer-ne difusió amb posterioritat.

Podeu veure el programa sencer clicant a Jornades Repoblament.