Amb l’objectiu de contribuir a posar en pràctica noves fórmules per reactivar el teixit socioeconòmic de l’Alt Pirineu i Aran, està previst engegar una segona edició de la campanya de finançament col·lectiu de projectes amb retorn social al territori, anomenada “Matchfunding Arrela’t Alt Pirineu i Aran” en la qual les administracions complementen amb un fons públic de 24.000€ les aportacions de la ciutadania a través de la plataforma de micromecenatge Goteo.org. Aquesta és una eina digital de finançament col·lectiu per al desenvolupament de projectes amb finalitats socials, culturals, educatives o altres. Es preveu repartir 48.000€ o més en un màxim de 6 projectes que s’escolliran, per part d’un jurat independent, en funció de les bases previstes.

Aquesta segona convocatòria conjunta de les sis comarques de l’Alt Pirineu seguirà la línia de la primera campanya de micromecenatge que va tenir lloc el passat 2020 i que va ser tot un èxit. Serà un procés de diferents jornades de treball que culminarà amb una campanya de finançament col·lectiu. Primerament per donar a conèixer aquesta convocatòria i ajudar tots els interessats/des a preparar la candidatura dels seus projectes i fer xarxa, s’ha previst un programa d’activitats que comença amb unes jornades comarcals a cadascuna de les sis comarques:

✔ 31/05/2022  de 16h a 19h – Vols que t’expliqui el meu projecte? Com definir el meu projecte de manera efectiva al Pallars Jussà.

✔ 01/06/2022 de 10’30h-13’30h – Puc tirar endavant? Viabilitat econòmica del meu projecte a l’ Alta Ribagorça

✔ 08/06/2022 de 10’30h-13’30h – Que vull aconseguir? Com definir objectius i indicadors per tal d’enfocar el meu projecte a l’Alt Urgell.

✔ 09/06/2022 de 10’30-13’30h – Sé que vull dir…! Comunicació d’un projecte empresarial, especialment a través de les xarxes socials a  la Vall d’Aran.

✔13/06/2022 de 10’30h-13’30h – Quin retorn social té el teu projecte?…” Identifica mitjançant l’economia social i solidària, els valors, la sostenibilitat i el retorn social del teu projecte a Cerdanya.

✔ 15/06/2022 de 10’30h-13’30h – Vull fer una campanya! Com crear recompenses per tal de fer campanyes de micromecenatge al Pallars Sobirà

Posteriorment, el 21 de juny, tindrà lloc una jornada virtual de tot l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran A partir de mitjans de juny i durant tot un mes s’obrirà el concurs on les iniciatives pirinenques podran presentar el seu projecte perquè un jurat valori i esculli 6 guanyadors.

Es preveu escollir un projecte per comarca d’acord amb la puntuació obtinguda d’acord amb les bases, en les quals es valora les mesures previstes pel projecte amb un impacte positiu al territori en termes socials, de sostenibilitat, equilibri territorial, d’enfortiment democràtic, d’innovació i sempre que s’assoleixi la puntuació mínima requerida en termes de viabilitat del projecte i retorn social. En cas de no assolir aquesta puntuació es preveu poder escollir el següent projecte més puntuat independentment de la comarca o deixar-la deserta.

Un cop escollits els projectes, aquests rebran una formació i acompanyament intensiu per part de la Fundació Goteo, per dissenyar les respectives campanyes de comunicació i micromecentatge, necessaris per poder assolir l’objectiu de finançament mínim (almenys uns 4.000€) dels respectius projectes.

Aquesta iniciativa la promouen els Consells Comarcals i les Oficines Joves de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell,  la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran, els serveis de promoció econòmica i treball d’aquestes comarques, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental i l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran amb el suport de la DG de Joventut, la Diputació de Lleida, Diputació de Girona.

Enllaç per inscriure’s a les formacions: https://arrelat.fempirineu.cat/inscripcio