El passat divendres 18 de novembre va tenir lloc al Centre d’Empreses de la Ribera, a Flix, una jornada per afavorir el networking entre joves i empresaris de la Ribera d’Ebre, emmarcada dins del programa Odisseu que té per objectiu el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural. Hi van prendre part un total de 30 persones, 7 empresaris/es de la comarca i 23 joves universitaris/es de procedències diverses, majoritàriament, de la Ribera d’Ebre, però també de la Terra Alta, del Baix Camp o fins i tot de Barcelona.

Durant el matí es va informar tant als joves com a les empreses de diferents ajuts i eines que s’ofereixen des del programa Odisseu que podien ser del seu interès. Per una banda, Gemma Estany, tècnica d’ARCA, va presentar els ajuts al Practicum Odisseu per poder fer pràctiques en empreses en territoris rurals i, per altra banda, Quim Algueró, de Nuwa Agència Digital, va presentar l’eina Retorna (web) que permet posar en contacte joves professionals i empresaris.

img_0419A continuació, la ponència de la Sra. Imma Estivill “Com gestionar el talent jove, motivació i reptes” va ser molt motivadora tant per als joves com per als empresaris ja que es va centrar en la necessitat de ser conscients de la importància d’incloure la visió que aporten els joves a les empreses per tal de sumar-la a la visió dels empresaris i així incrementar les seves possibilitats d’innovació i de creixement dels negocis.

Tot seguit, va tenir lloc la part del networking com un espai dinàmic de contacte entre empresaris/es i els joves assistents amb l’objectiu de generar oportunitats professionals. Les dinàmiques que s’hi van treballar de la mà de PIMEC van fer reflexionar als joves i als empresaris sobre la importància de com aplicar els valors a la feina i de quina escala de priorització era la més adient. Alhora, aquest espai de contacte va permetre la realització d’entrevistes professionals entre els joves i els empresaris i així valorar les possibilitats de futur que cadascun dels joves podria tenir en les empreses participants, de cara a possibles noves contractacions.

img_0427El programa de la jornada es va completar a la tarda amb visites d’experiències perquè els joves participants poguessin conèixer de primera mà diferents models: en primer lloc, es va dur a terme la presentació de l’empresa Vestas, de procedència danesa i referent en el sector eòlic, que té la seva seu a Catalunya al Centre d’Empreses de la Ribera (Flix) i que planteja com a filosofia d’empresa la contractació de joves residents als territoris on treballa. La segona visita es va realitzar a la Zona Líquida, l’espai de coworking en l’entorn rural de Riba-roja d’Ebre, com un espai de treball innovador per afavorir la creació de xarxa entre diferents professionals d’un mateix territori.

El programa ODISSEU  està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, amb la col·laboració dels 11 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.