El passat dissabte dia 21 de juliol de 2018 es va celebrar al municipi de Borredà (Berguedà) una jornada amb l’objectiu de proporcionar eines als residents i visitants del territori per establir-se de forma permanent al municipi. 

La iniciativa de la jornada sorgeix de la pròpia inquietud dels habitants del municipi de Borredà, que han anat detectant una disminució de població, de forma molt evident a l’escola, on actualment només hi ha 10 alumnes.

Es va detectar que el municipi de Vilada, veí de Borredà, està també començant a treballar aquesta temàtica, doncs la problemàtica és comuna.

L’acte es va desenvolupar a l’edifici del Casal Cívic de Borredà, i es va introduir la jornada posant sobre la taula l’historial poblacional del municipi així com la situació actual, per tal de posar la resta de temes en context. 

Seguidament es va exposar l’eina “Viure a rural”, desenvolupada a través del projecte de cooperació catalana Odisseu, que coordina el Grup d’Acció Local Consorci Alt Urgell Cerdanya, i posteriorment es va presentar en primícia el vídeo “Arrela’t”, on s’exposen alguns casos de joves que han tornat a territoris rurals a desenvolupar els seus projectes professionals i de vida.

La Maria Costa, emprenedora berguedana, va exposar el seu cas personal de retorn al món rural a través del seu projecte “l’Escairador”, un projecte que pretén professionalitzar l’ofici d’escairador de cereal.

Finalment, des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central es van posar sobre la taula les eines de què disposa el territori per dinamitzar el sector empresarial i els emprenedors.

A la jornada hi van assistir una trentena de persones, i va concloure amb un tast de productes locals que va afavorir les connexions entre persones interessades en establir-se al territori i els agents públics que van promoure la jornada.

Durant la jornada es va recollir també a través del formulari d’inscripció les inquietuds dels assistents a nivell formatiu i informatiu, per tal de poder programar futures accions de cara als mesos de tardor.

Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

Edifici del convent de la Colònia Pons | Pl. Sant Josep s/n | 08692 Puig-reig | Telèfon: 93 821 42 25 info@catcentrat.cat