Aquest dilluns 12 de novembre es va celebrar una nova edició de ‘Els Miradors de Catalunya’, que en aquesta ocasió va girar al voltant dels joves i la nova ruralitat. El debat va comptar amb alguns dels experts catalans més destacats.

Compartim amb vosaltres l’article publicat a la Vanguardia “El món rural s’ofereix als joves com a projecte de vida”, sorgit del debat que va tenir lloc aquest dimarts, 12 de novembre, sobre els joves i la nova ruralitat. Un debat que va comptar amb la participació de Laura Dalmau, subdirectora general de Planificació Rural, que va presentar el Projecte ODISSEU i accions relacionades com l’eina RETORNA.

Al següent enllaç trobareu l’article sencer:

https://www.lavanguardia.com/vida/20181115/452939996461/jovenes-mundo-rural-relevo-generacional.html

 

Així com el debat “Joves i nova Ruralitat”

https://www.youtube.com/watch?v=VnGnoA56Axc

La situació de crisi laboral juvenil i els canvis tecnològics i socials que s’estan produint en els últims anys han propiciat que els joves vegin el món rural com una opció de vida. Aquest nou paradigma està comportant una recuperació progressiva dels valors de la ruralitat i la pagesia que plantegen la necessitat de redefinir el model de relació entre camp i ciutat.
El camp català viu un procés de transformació profunda impulsada pel sector dels joves, tant si procedeixen de famílies camperoles com si són nouvinguts, que han apostat per introduir nous valors com la proximitat, l’autonomia, el respecte pel medi ambient, el compromís social, la qualitat del producte o el treball de tipus cooperatiu.
Impulsar polítiques per canviar la tendència de l’abandonament del camp i recolonitzar-lo, fer front a l’envelliment del sector agrícola, impulsar un canvi cultural que doni més visibilitat al món rural com a espai d’oportunitats per a la gent jove i facilitar l’accés a la terra són alguns els reptes que afronten la Direcció General de Joventut (DGJ) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

El debat de ‘Els Miradors de Catalunya’ va estar moderat per la periodista Cristina Puig i va comptar amb la presència d’alguns dels ponents més distingits en el sector:

  • Sra. Laura Dalmau Pol, subdirectora general de Planificació Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
  • Sra. Maria Faura, Tècnica de Turisme i Patrimoni, Consorci del Lluçanès. Membre del Festival Cantilafont.
  • Il·lm. Sr. Sebastià Mata, Alcalde de Maldà i Membre de MUNIXIC.
  • Sr. Cesc Poch i Ros, director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Generalitat de Catalunya.
  • Sra. Quiònia Pujol Sabaté, Biotecnologia, cervesera i agricultora.
  • Sr. Eduard Trepat, tècnic de la Fundació Món Rural.

 

FONT: www.lavanguardia.com