Trobada Internacional del projecte Join – EXCEL·LÈNCIES RURALS I NOVES FORMES D’EMPRENEDORIA: LES NOVES POLÍTIQUES EUROPEES PER A LA TRANSICIÓ CAP A MODELS SOSTENIBLES I INNOVADORS

Dos anys després de l’inici del projecte, un esdeveniment que tindrà lloc entre els territoris del GAL Valle Brembana 2020 i el GAL Valle Seriana i llacs Bergamaschi. Tres dies – 28, 29 i 30 de setembre, per fer un balanç de la situació i abordar el tema de la innovació amb diferents interpretacions en presència d’institucions locals, socis del projecte nacionals i internacionals i empreses implicades. Els tres dies són una oportunitat perquè els sis GAL socis del projecte es reuneixin després de l’aturada provocada per Covid-19 i presentin exemples innovadores dels seus territoris. Aquest projecte va néixer amb l’ objectiu principal la consolidació de xarxes locals laborals, la innovació i la connexió de diferents territoris, a partir d’un un coneixement més ampli dels treballs territorials locals, buscant aquelles experiències que es poden considerar  bones pràctiques i desenvolupar material de suport. Tenint en compte les qüestions anteriors, els objectius són:

Oportunitats d’innovació per a les zones rurals en el context de la transició ecològica: capital agroalimentari, territorial i social Un primer dia de conferències al Casino de San Pellegrino Terme, al territori del GAL Valle Brembana 2020, que té com a objectiu refer la feina feta i després donar llum a les noves possibilitats de desenvolupament que s’obren a les zones rurals en el context del Green Tracte ecològic i transició.

Quins són els elements d’innovació sorgits als territoris i la seva importància a les àrees del projecte? Quin és el paper de la nova política verda com a motor d’innovació? A partir d’aquest punt de partida, la paraula passa als principals grups d’interès del territori: el món agrícola, cooperatiu, comercial, educatiu i de desenvolupament territorial traçarà la seva visió del futur de les zones rurals, destacant oportunitats i reptes. Finalment, el conseller d’Agricultura de la Regió de Llombardia, Fabio Rolfi, tindrà la tasca d’esbossar les possibilitats reals que s’obriran a les zones rurals en el context de la transició i la direcció cap a la qual es centrarà per treballar conjuntament amb projectes capaços de generar externalitats positives per als territoris i els seus actors. Un camí que continua a la tarda, que, passant del nivell local a l’àmbit nacional i internacional, se centrarà en les tres capitals sobre les quals basar-se en les estratègies futures. La capital agroalimentària, una font vital d’ocupació i oportunitats per a aquestes zones, la capital territorial, entesa com un sistema que, si es gestiona adequadament, és capaç de crear riquesa per a la comunitat i, finalment, el capital social en què canalitzen les competències, experiència i capacitat col·lectiva. Recursos necessaris per afrontar reptes futurs per implementar un desenvolupament sostenible dels territoris capaços de salvaguardar la identitat local creant noves oportunitats de creixement. Els representants de bones pràctiques nacionals i internacionals (que han seleccionat els tres GALs Haute Provence Luberon, GAL Castagniccia Mare i Monti i GAL Alt-Urgell Cerdanya) passaran la paraula per descriure mecanismes de disseny i possibilitats per a les empreses de crear valor i ús a través de models de negoci basat en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

Visita d’estudi | Les produccions de nínxol del territori: de la tradició a la innovació El segon dia estarà dedicat a les empreses dels GAL internacionals visitants (GAL Alta Provença Luberon, GAL Castagniccia Mare è Monti i GAL Alt-Urgell Cerdanya). Una visita d’estudi itinerant al territori del GAL Valle Brembana 2020 per permetre reunions i intercanvis entre empreses que comparteixen una missió similar. Les empreses que a partir de la matèria primera que pot oferir el territori han estat capaces de crear productes i experiències innovadores per a l’usuari o el visitant. Des de cosmètics fins a gastronomia passant per l’experiència turística, diferents maneres de planificar el negoci units pel desig de partir de la tradició, de crear innovació.

Taller | Quin futur per a les zones rurals? Joves, formació i suport a l’emprenedoria El tercer i últim dia tindrà lloc al territori del GAL de la vall de Seriana i als llacs de Bèrgam. Quins són els ingredients que ens permeten establir les bases per estimular el desenvolupament de nous models de negoci i generar oportunitats de creixement? Com podem combatre la despoblació i afavorir l’augment de l’ocupació juvenil? Durant el taller parlarem de formació i acompanyament a l’emprenedoria: elements essencials per al naixement de noves formes de negoci sostenible capaces d’aportar beneficis a la comunitat i al territori contrarestant el fenomen de l’envelliment dels llogaters i la insuficient rotació generacional (que determina una escassa disponibilitat de mà d’obra, un baix interès per la innovació i la diversificació de les adreces de producció i la consegüent reducció de la presència al mercat en espais potencialment ocupables). L’esdeveniment començarà a Castione della Presolana: un moment dedicat principalment a les parts interessades institucionals per pensar, mitjançant una comparació entre diferents estudis de casos nacionals i internacionals, sobre les possibilitats i les condicions necessàries per a la creació d’un entorn favorable a l’emprenedoria: un context on la comunitat local pot trobar fàcilment educació, habilitats i xarxes per poder transformar amb valentia la seva creativitat en oportunitats de desenvolupament. La tarda es traslladarà a Clusone: aquesta segona part del taller se centrarà més en l’intercanvi de bones pràctiques mitjançant una visita a l’empresa i, a continuació, un moment interactiu en què joves empresaris de diferents territoris debatran i presentaran la seva experiència . (i el públic serà convidat a participar-hi!). És un moment participatiu que vol veure els joves com a protagonistes, fomentant i fomentant el seu interès per l’ocupació en el context rural i de muntanya.

Més info a: www.join-leader.com